ברכות, תוכנית ה-AI הלאומית של ישראל הושקה! חשוב שנמצב את עצמנו כחלוצים בתחום ה-AI, או איך שאני מכנה זאת כבר שנים – אומת ה-AIXR (ארחיב על המושג בהמשך). על סוגיות רגולציה, פרטיות ואתגרי סייבר (והמון הזדמנויות לישראל, אומת הסטארטאפ והסייבר גם בעידן ה-AIXR) אגע בקצרה בהמשך המאמר, אך אשאיר את סוגיות הפרטיות והסייבר למאמר נפרד, אולי לכשיהיה לישראל שר לעינייני AI כמו בדובאי. במאמר זה נתמקד בהזדמנויות שמחשוב מרחבי עם AI הולכים להביא לישראל, ולאומת הסטאראפ! בנוסף, השבוע פורסם כי איליה סוצקבר, ממייסדי OpenAI מקים סטארטאפ חדש עם משרדים בישראל, מה שעשוי לשחק לטובת הכלכלה וההייטק שלנו כבר כעת, אפילו בזמן מלחמה.
לאחר כניסתה של אפל אל תחום ה-AI עם ה-Apple Intelligence שהוכרז ביוני 2024, ולאחר הכרזת משקפי המחשוב המרחבי שלה, ה-Apple Vision Pro ביוני 2023, מסתמן כי זהו הדבר הבא אחרי המחשב האישי (PC) והסמארטפון! מהפכות המחשוב והסמארטפון קרו בעיקר בזכות אפל והחדשנות שהיא הביאה אל ההמונים. כאמור, אפל היא זו שהציגה את המחשב האישי הראשון (המקינטוש – בדיוק 40 שנה לפני חשיפת משקפי המחשוב המרחבי שלה), ואת הסמארטפון המהפכני הראשון (האייפון ב-2007) והביאה אותם אל ההמונים. משקפי המחשוב המרחבי (שמכונה גם “XR” כמושג גג ל-VR/AR) יאפשרו לנו להשתמש ב-AI בצורה האישית, המתקדמת, והמעצימה ביותר עבור האדם, בניגוד לצורה המוגבלת בה אנו משתמשים ב-AI ע”ג המחשב או הסמארטפון.
וכל זאת בזכות העובדה שלא נצטרך להקליד שום דבר או להחזיק סמארטפון, טאבלט או מחשב ביד! לדוגמא במקרים בהם אנו רוצים לקבל מידע על מה שאנו רואים, לא יהיה יותר צורך להרים את הסמארטפון, לצלם, ולנסות לקבל על זה מידע מה-AI או העוזרת האישית החביבה עלינו. כמובן שלא חסרים מקרי שימוש שיתאימו לכל אחד ואחת, וכנראה שהם יגברו על כל כמות מיליוני האפליקציות שקיבלנו בעידן הסמארטפונים. כבר כעת מפתחים, מעצבים, וחובבי טכנולוגיה יוצרים מקרי שימוש מעניינים ל-AI/XR.
מדוע AI ו-XR הם זיווג חשוב שמעצים זה את זו ואת ישראל?
לאחרונה בפודקאסט של המגזין הטכנולוגי והמדעי Wired נטען כי “AI הוא לא מוצר, אלא פיצ’ר!” מובילי דעה ומבקרי טכנולוגיה כמו MKBHD עפו על זה וכמותם, גם אני. מזמן טענתי בקהילת StartUX בפייסבוק שמוצרי AI כמו AI Pin וגם ה-Rabbit R1 כלל אינם מוצרים ושהם נועדו לכישלון (מה שקרה בסוף כי הם נקטלו ע”י כל המבקרים). כי אין להם זכות קיום בעידן של משקפיים חכמים כמו משקפי השמש והראייה של חברת מטא בשת”פ עם ראייבאן ומשקפי ה-Rayban Stories 2. במילא מטא ואפל (ועל פי הפרסומים גם גוגל, סמסונג, ועוד חברות) עובדות על משקפי שמש וגם ראייה חכמים שיהיו קלים, מעוצבים, ורגילים למראה. משקפיים אלו יצטיידו לא רק ביכולות משקף חכם עם AI, אלא גם בתצוגת AR שתקרין מידע, הולוגרמות, ותוכן ישירות אל קשתית העין שלנו ותייתר עם הזמן את הצורך במחשב וסמארטפון.
ובעתיד בו אנו צפויים להרכיב את המשקפיים החכמים (AR) מהרגע בו התעוררנו ועד הרגע בו הלכנו לישון, הם יראו את מה שאנו רואים ויהיו מודעים לסביבה ולסיטואציות בהן אנו נמצאים. רוב המשקפיים החכמים מצוידים במצלמות וחיישנים שמטרתם מודעות סביבתית וכל המתרחש סביבנו. כך שבעתיד הלא רחוק הזה (שחלקנו כבר נהנים ממנו כיום) כל מה שנצטרך זה להסתכל על פסל, מבנה, או אובייקט מסויים ולשאול בקולנו “מה זה?” ונקבל את כל המידע הדרוש לנו בקצרה גם כשמע לאוזן (בקולה של עוזרת ה-AI החביבה עלינו), וגם כמידע ויזואלי ע”ג העולם הפיזי שלנו, ממש כמו בסרטי מד”ב. כאמור, AI לבדו איננו מוצר וחשוב לחשוב על מקרי שימוש פרגמטיים שישראל יכולה להוביל בהם ולחולל מהפכות עבור ההמונים. זאת לצד שילוב של AI בעולם הרפואה, החינוך, התעשייה וכמעט בכל תחום בחיינו. ולמחשוב לביש ומרחבי (כמו משקפיים) ה-AI הוא בהחלט העתיד, כבר עכשיו!
ישראל כאומת ה-AIXR והמיזמים שבדרך:
1. תעשייה – בדומה לבינה המלאכותית, המחשוב המרחבי צפוי להכנס לכל התעשיות השונות, ואולי בעתיד הלא רחוק אף יחליף את הצורך לג’נגל בין המחשב האישי והסמארטפון, או לפחות כך רומז מנכ”ל אפל בראיונות שלו כשהוא מדבר על העתיד של משקפי אפל בעוד ניתן לראות את הברק בעיניו. אז בין אם בתעשיית ההייטק, מפעלים, או בתי חולים – כנראה שמשקפי המחשוב המרחבי יהיו נוכחים בכל משרד או סביבת עבודה.
2. רפואה – בעולם הרפואה כבר עושים שימושים שונים במשקפי מחשוב מרחבי, לרוב ב-VR להפגת חששות (אסקפיזם) אצל מטופלים, כמו חיסונים לילדים כשהם מרכיבים משקפי VR ובזמן דקירת המחט דמות חמודה מעניקה להם סיכת גיבורים על היד, או טיפולי פוסט טראומה (PTSD) לחיילים ואפילו לאזרחים, ועד לשימוש במשקפי AR\MR עבור רופאים שרוצים לראות את צילומי ה-MRI בתלת מימד ע”ג פציינט ששוכב מולם, תוך כדי שהם מארחים בחדר הניתוח הולוגרמה של מומחה מחו”ל שעומד כתף אל כתף עם הרפוא האמיתי ומדריך אותו בתהליך. ולא רחוק היום בו גם רופא או יועץ AI ילווה את התהליך. כבר כעת שילוב של בינה מלאכותית כבר עושה מהפכות בתחום הרפואה, אז AI עם מחשוב מרחבי (XR) יהיה עוד יותר מהפכני.
3. בטחון – צבא ארה”ב וגם צה”ל כבר עושים שימוש בטכנולוגיות VR וגם AR לצרכים שונים ומשונים, החל מאימון של לוחמים בסימולציות VR עם מודלים או תוואי שטח עויין שנסרק קודם לכן ע”י רחפנים ומאפשר ללוחמים להתכונן לכל תרחיש בשטח האויב עוד לפני שהם נחתו בו, ועד למשקפי AR שמאפשרים ללוחמים לראות מידע רלוונטי ישירות ע”ג שדה הקרב ראו דוגמא משקפי ה-IVAS של צבא ארה”ב בהשקעה של 22 מיליארד דולר מצד צבא ארה”ב שמפגין כמה הם לוקחים זאת ברצינות. תרחישים שאני אישית מקדם כבר זמן מה: מניעת ירי דו”צ בין כוחתנו כי AR יאפשר להם “לראות דרך קירות” ולדעת אם מדובר בחייל שלנו או באויב. וכמובן מקרי שימוש של מידע רלוונטי כמו GPS, מצפן, נקודות ציון ע”ג השטח, פריסת כוחות, מדדים של החייל, וכו’.
4. חינוך – גם בתחום החינוך כבר ישנם שימושים רבים שכבר נעשים ב-VR וגם ב-AR, החל מלימודי היסטוריה בצורה אימרסיבית של לאפשר לתלמידים לחוות אירועים היסטוריים כאילו הם בתקופת הבית הראשון, רומא, או השואה, ועד ללימודי פיזיקה או ביולוגיה כשהם יכולים לרדת לרמת האטום או התא האנושי. כמובן שבאקדמיות השונות כבר יש מעבדות VR\AR וגם שם הסטודנטים עושים דברים מעניינים.
5. הדרכה – כמו בחינוך, גם בהדרכה מחקרים מצביעים על אפקטיביות ועלייה של יותר מ-40% (יש מחקרים שאף יותר) בחומר הנלמד ב-VR\AR ביחס לחומר שנלמד פרונטלית או בקריאה. מקומות עבודה רבים (ולא רק בהייטק) הטמיעו טכנולוגיות אלו כדי להעביר הדרכות אימרסיביות ב-VR ולשפר את ההכשרה של העובדים שלהם ולצמצם את זמני ההכשרות. לדוגמא, מפעלי מטוסים שבהם העובדים לומדים לפרק מנוע סילון ב-VR עד לבורג הקטן ביותר, וגם אם הם עושים טעויות, זה לא גורם לנזק של מילוני דולרים כי מדובר במנוע וירטואלי ולא אמיתי. אך הידע שנצבר אצל העובד ב-VR מהווה ניסיון וידע כאילו נצברו בעולם האמיתי.
6. תיירות – גם בתחום התיירות כבר עושים שימושים רבים ומשונים ל-VR ו-AR, החל מהאפשרות לתת לאנשים לחוות מוקדי תיירות ב-VR כאילו הם שם ולתכנן את הטיול בצורה טובה יותר, כלה בסיור בדירות או מלונות כדי להתרשם מהם לפני שמבצעים הזמנה, ועד לשימוש ב-AR כדי לקבל מידע על מבנים, פסלים, או איזורי תיירות ומונומנטים היסטוריים (מה שעוד יותר מתעצם עם משקפי AR חכמים שמצויידים ב-AI, ע”ע משקפי Rayban Stories של מטא).
7. סייבר – כמובן שכמו כל טכנולוגיה חדשה, בין אם בחומרה או בתוכנה, ישנם אתגרים עצומים שצפויים להגיע ביחד עם המחשוב המרחבי, סוגיות של פרטיות והמידע של המשתמש. כי המשקף רואה לא רק את מה שהמשתמש רואה מנקודת מבטו, אלא שהחיישנים והמצלמות הפנימיות של המשקף רואות גם את המשתמש – כולל מידע ביומטרי של סריקת קשתית העין, סריקת הפנים, והבעות המשתמש (ע”ע Apple Personas ו- Meta’s Codec Avatars). מה קורה עם המידע הזה, היכן הוא מאוחסן, לאן הוא נשלח, האם הוא מנותח רק ע”ג המשקף או שמא נשלח לשרתי ענן של יצרנית המשקף? האם המידע נחלק גם עם מפתחי אפליקציות ושירותי צד שלישי?
החדשות הטובות הן, שזה כבר קורה!
בזמן כתיבת שורות אלו אני צופה בהכרזה של אפל על ה-AI החדש שלה, ה-Apple Intelligence בכנס המפתחים השנתי ה-WWDC 2024. וזו בדיוק הגישה (שאני מדבר עליה שנים) שאפל אכן נקטה בה – On-Device AI. כלומר AI שיושב על מחשב המק או האייפון שלכם ולא בענן. נכון לעכשיו אפל מדי פעם תעזר ב-OpenAI למטלות מורכבות שהאייפון לא יכול לעשות בעצמו, אך המגמה ברורה, אצל אפל פרטיות המשתמש תמיד הייתה בחשיבות עליונה. נותר רק לראות כיצד אפל תביא את ה-AI שלה למשקפי ה- Apple Vision Pro שלה ואילו יכולות פורצות דרך זה יפתח בפני המפתחים וכמובן בפני המשתמשים.
כאמור, גם בגזרה זו יהיו אתגרים והזדמנויות עצומות לישראל, אומת הסטארטאפ והסייבר, שבתקווה ביחד נוכל להפוך גם לאומת ה-AI/XR ולחלוצה בתחומים אלו בעולם (לי אישית יש כבר אב-טיפוס משלי לפתרון סייבר שכזה, שהתחלתי כבר לגבש בעשור שבו עבדתי בכמה חברות סייבר והובלתי את תחום ה-UX בחטיבות סייבר של חברות ה-BigTech בהן עבדתי). בינתיים זוהי האחריות שלנו כישראלים, כאוהבי חדשנות, כמפתחים, מעצבים ויוצרים – לעזור למדינה היקרה שלנו להוביל בתחום הטכנולוגי החשוב ביותר מאז המהפכות התעשייתיות והטכנולוגיות הקודמות. תודה על הקריאה, אשמח לשמוע מה דעתכם בתגובות, ונפגש במאמר הבא.
לעוד מידע בנושא, האזינו לפודקאסט של ד”ר אלחנן גזית בו התארחתי לאחרונה ושוחחנו על הנושא. לפרק הראשון, וגם לפרק השני והקצר. בנוסף -קישורים שימושיים למאגרי מידע שגיבשתי בזכות חוכמת ההמונים (חברות, טאלנטים ומשקיעים מתחומי ה-XR\AI בארץ):
לרשימת חברות ה-XR הישראליות הקליקו כאן.
לרשימת הטאלנטים בתחום ה-XR בישראל הקליקו כאן
לרשימת המשקיעים בתחום ה-XR/AI בישראל הקליקו כאן
מילון מושגים קצר למאמר:
AI – אינטליגנציה מלאכותית (בינה מלאכותית)
AR – מציאות מועשרת (הולוגרמות ע”ג שדה הראיה).
MR – מציאות מעורבת (סוג של AR ע”י משקפי VR).
VR – מציאות מדומה (מחליפה את המציאות שלכם).
XR – מציאות מורחבת (כוללת בה VR וגם AR/MR).
Leave a Reply